Vaalihuumaa tai sitten ei

Antaisitte jo olla!

Päivätolkulla olemme kuulleet tai lukeneet Jari Sillanpään huumeiden käytöstä. On puolustajia ja on hoitoon patistajia. Sitten on sakkia siltä väliltä. Joku on sitä mieltä, että huumeiden käytöstä ei saisi rangaista ja joku toinen on ihan toista mieltä. Jopa tästä Sillanpään käyttämästä aineesta ollaan kahta mieltä. 

Antaisitte jo olla!

Miksi en tästä nyt tykkää? En tykkää siksi, että kun tätä koko ajan julkisuudessa veivataan ja väännetään, niin ykskaks joku ihan normaalikin tyyppi voi tehdä "siltsut".  Normaalilla tarkoitan sellaista miestä tai naista, nuorta tai vanhempaa, joka tähän saakka on huumeita inhonnut, sellaista, joka on mielessään päättänyt, että ei koskaan, en sorru en, enkä ainakaan huumeisiin.

Jari Sillanpään jatkuvalla esillä pitämisellä vaara -vaihde voi jollekin nykäistä vitoselle: mitäs jos minäkin? Kokeilenpas. Olen utelias. Mitä sitä nyt yhdestä kerrasta!

Entäs sitten, kun se yksi kokeilu ei jääkään ensimmäiseksi/viimeiseksi? Kuka vastaa yllyttämisestä? Sillä yllyttämistä tämä jatkuva uutisointi minun mielestäni on. 

Minun ajatukseni tänään, tässä ja nyt on: antaisitte jo olla! Annetaan Jari Sillanpään huumeilla ihan kuinka tykkää ja ihan millä aineilla vaan. Annetaan hänen hörhöillä omissa oloissaan ilman jatkuvaa uutisointia! Kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin on. Ehkä ihmiset haluavat aina jonkun uhrin jota telotaan ja kauhistellaan. Pelko huumeita vastaan on yksi syy, eli ihmiset pelkäävät huumeita kuin ruttoa. He ketkä eivät ole jääneet kiinni, eikä joukko ole suinkaan pieni, ovat kuitenkin keskuudessamme. Ehkä jotkut heistä osallistuvat tuohon paheksuntaa, vain sen takia että eivät paljastuisi huumeiden käyttäjiksi.

Alkoholi on kuitenkin huume myös, eikä sellaista artistia vieroksuta, joka on joskus ryypyn ottanut.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Niin, on noita viinan kanssa lutraajiakin ollut. Rankkaa elämistä sekin.

Vaikka viinakin päätä sekottaa, niin ei se vissiin niin pahasti sekota kuin, että pää olis jatkuvasti huumehörhössä. Oikein känninen sammuu, mutta huumeinen voi sählätä ihan mitä vaan. Tai onko tietoni vain sarjaa: luulo ei ole tiedon väärtti?

Kaksi hyvää iskelmälaulajaa muistan, joilla alkoholijuomasta tuli ongelma, mutta ei se heidän arvoaan laulajana alas vienyt. Ei mun mielestä. Toinen oli Olavi Virta ja toinen Laila Kinnunen.

Sillanpään kohdalla aika näyttää, miten miehen käy. Tietty fani -joukko pysynee rinnalla, kävi miten kävi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulenpa, ettei Siltsun elämä niiden huumeiden takia sinänsä kovin pilalla olisi eikä sellaiseksi olisi mennyt, jos ei asiasta olisi nostettu kovaa kohua. Huumeita on monenlaisia eikä yleisnimitys "huume" suinkaan vielä kerro juuri mitään. Lisäksi jokaista huumetta voi käyttää monin eri tavoin. Sellaista ei olekaan, johon saman tien jäsi koukkuun tai joka jok´ikiselle käyttäjälle aiheuttaisi aivan samanlaisen kierteen.

Tilanne on aivan sama alkoholinkin suhteen. Sitäkin voi käyttää "kovana huumeena", joka vie elämän hunningolle ja tappaa. Ulkopuolisen silmin rappio on yleensä visuaalisesti vielä rajumpi kuin juuri minkään muun huumeen kohdalla.

Mutta koska alkoholilla on ihmiskunnan historiassa ja eri kulttuureissa hyvin pitkä sopeutuminen arkielämään, sille on muodostunut myös sosiaalisesti haitaton ja fysiologisen terveyden kannalta oikein raamitettu käyttötapa. Puhutaan alkoholin väärinkäyttäjistä, mutta meta-amfetamiinin kohdalla jokainen on jo lähtökohtaisesti väärinkäyttäjä. Tämä aiheuttaa eristäytymisen yhteiskunnasta ja sellaisen syyllisyyden tunteen, joka voi nopeuttaa käytön ajautumista pois hallinnasta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Vaikka viinakin päätä sekottaa, niin ei se vissiin niin pahasti sekota kuin, että pää olis jatkuvasti huumehörhössä. Oikein känninen sammuu, mutta huumeinen voi sählätä ihan mitä vaan. Tai onko tietoni vain sarjaa: luulo ei ole tiedon väärtti?"
Riippuu ihan huumeesta. Suurin osa aineista ei yksinään laita päätä lähellekkään niin sekaisin kuin alkoholi, mutta Suomessa ongemakäyttäjät on yleensä sekakäyttäjiä, joilla menee laillisen alkoholin lisäksi bentsodiatsepiineja ja opioideja, sen takia ollaankin haitoissa ja huumekuolemissa EU:n kärkipäätä.
"Joku on sitä mieltä, että huumeiden käytöstä ei saisi rangaista ja joku toinen on ihan toista mieltä."
THL:n asiantuntijatkin ovat käytön sallimisen puolesta, koska ei käyttäjien rankaiseminen mitään positiivista luo, ajaa vain käyttäjät enemmän marginaaliin ja kiinnijäänti voi aiheuttaa syrjäytymiskierteen käyttäjälle, vaikkei hänellä edes olisi päihdeongelmaa, sekä tämä kaikki maksaa tuhottomasti veronmaksajille, viime vuonna 17 000 käyttörikosta.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #16

THL:n asiantuntijat ovat huumeiden käytön sallimisen puolella!!

Tuota en tiennyt. No, enpä ole ihmeemmin näitä huumejuttuja edes seurannut. Pitänee jatkossa terästäytyä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #20

Keskustelu alkaa vasta nyt siellä pohjolassa vähän avautumaan, mutta aitoa poliittista keskustelua ei ole ainakaan vielä käyty kansanedustajien kesken, toki eduskuntavaalit lähenee...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #20

Tässä vie tuo THL:n tutkijoiden tuumaus.

https://blogi.thl.fi/huumeiden-kayton-rangaistavuu...

Tänään myös oli tällainen keskustelu Yle Puheella.

"Miksi huumeiden käyttäjää pitää rangaista?
Mitkä ovat vaihtoehdot nykyiselle huumepolitiikan linjalle?

Studiossa vieraana Suomen Päihderiippuvaiset ry:n varapuheenjohtaja Reeta Kroner, Humaania päihdepolitiikkaa ry:n Henry Vistbacka sekä oikeusministeriöstä kriminaalipolitiikka- ja rikoksentorjuntayksikön apulaisosastopäällikkö Aarne Kinnunen."

https://areena.yle.fi/1-4391882

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #22
Juhani Vehmaskangas

Tähän aiheeseen liittyen on puheenvuoron puolella hyvä kirjoitus:
http://wennberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253215-an...

"lutraaja"

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos vinkistä. Luin. On hyvä!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

En ihmettele jos tulee fiilis että mitä jos puhuttaisiin jostain muusta. Asiassa on puolensa ja puolensa, kuten noissa Puheenvuoron puolella kirjoitetuissa blogeissa on todettu.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Raha, nopea menestys, paineet takoa rahaa omalle - ja tuotantoyhtiölle sekoittivat pään, joka nousi baaritiskin takaan suomalaisten suosikki tähdeksi. Perustelujako? Yritän.

Nokia-dokumentissa ko. firman johtajan paikalta "pesulan omistajaksi ja johtajaksi" itsensä ylentänyt nainen totesi: Kun ihminen yht`äkkiä saa miljoonien palkkiot, opitiot ym... siinä ajatuksissa jokin jotenkin vinksahtaa vialle eikä enää halua tai kykene entisenlaiseen intoon ja indeointiin. Jotenkin noin oli hänen viisas ajatuksnsa.

Sillanpään nousu ja tuho, rahaa tuli ovista ja ikkunoista - rutkasti ainakin, persoona ei ole ennallaan, väsynyt. Realisimi taisi kadota. Siltsu ei ymmärtänyt, että hänen rakastamansa työ eli kiertueet ja konsertit perustuvat siihen, että yleisö haluaa ja ihailee. Kyynelehtien hän TV:ssä toivoi, että "minuun luotetaan". Niinpä? Kun yleisö ei enää halua, ei ihaile eikä luota, mitäs teet? Terve nöyryys katosi.

Mikä laulaen tulee.... Taloja ja omistuksiaan realisoimalla hän pärjäileen ja muutenkin. Mutta jos suosio nousee vielä ennalleen, syön .. hatullisen - mustikoita ensi kesänä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jos mies hoitaa itsensä kuntoon, ts. huumeettomaksi (ja ihan ehdottomasti), niin voi se suosiokin palata. Onhan miehessä laulajan ainesta. Hoitoon menoa tässä nyt varmaan moni Sillanpäältä odottaa, mutta ihan yhtä moni pitää samalla hatun valmiina mustikkametsään!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jos alkon tuotteita liikaa käyttänyt pääsee irti juomisestaan, niin hän raitistuu.

Mitä samaa huumeista irti päässeestä käytetään?

Onks minul joku dementiahäiriö tai oikosulku päässä, kun ei nyt just tule mitään sanaa mieleen??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #11

No jos sanoo, jotta vieroittuu, niin eiks se tarkoita, että silloin vasta yrittää?

Tiedämme, tunnistamme, mitä tarkoittaa. kun sanotaan, et joku on raitis tai on raitistunut. Alkon tuotteisiin se on yhdistetty. Että niistä on irti päässyt.

Minä kaipaan yhtä sanaa kertomaan, kuvaamaan sen, kun on päässyt irti huumeista. Jos sanoo, että huumeraitis, niin sit pitäisi viinasta raittiit nimittää vissiin viinaraittiiksi. Tai oisko alkoraitis? Mistä sitä muutoin tietää, mistä aineesta raitis on.

Tais mennä sanoilla kikkailuksi!!!

Ilost loppupäivää!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Hiukan eri tapamuotoa käyttäen voi sanoa "on vieroittunut". Huumevieroitus on yleisesti käytetty termi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Tuohon ja alkoholikulttureihin liittyen tuli vielä mieleeni keskikouluajan saksan tunti, kun meidän piti kirjoittaa jokin pieni ainekirjoitus saksaksi.

Eräs oppilaista tarvitsi hiukan opettajan apua ja viittasi kysyen: "Miten sanotaan saksaksi "raitis"? Opettaja vastasi siihen: "nüchtern". Jotenkin kyseiselle kirjoittajalle tuo sana lienee ollut tuttu, koska hän jatkoi kysymystään: "Mutta eikös "nüchtern" tarkoita sellaista, joka on selvä tai selvinpäin? Minä tarkoitin sellaista raitista, joka ei käytä alkoholia lainkaan."

Opettaja meni miettiväisen näköiseksi ja sanoi sitten: "Ei saksan kielessä ole sellaista sanaa, sillä siinä mielessä raittiita saksalaisia ei oikeastaan ole olemassakaan."

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Toivon tuota sydämestäni - jos tällä merkitystä. Kyllä se mahdollista on, ns. come back... kyllä. Ala vain on armoton - Suomen Areenoiden Megatähdestä kulmapubin viihdyttäjäksi - Pienen maan mitassa superstara. Annetaan olla ja toivotaan parasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä suhtaudun Sillanpäähän kuin sotaveteraaniin joka sodan aikana on käyttänyt höökipilleriä eli Pervitiniä. Tai masennuspotilaaseen joka käyttää esimerkisi Ritoliniä, eli en noteeraa mitenkään negatiivisesti.

Jos jollekin tarjoaa alkoholia, tai vastaavasti joku tarjoilee huumeita samalla tavalla kaveripiirissä, ei se ole minulta pois.

Huumeista höristään ja suputetaan liikaa. Tuon kauhistelun perusteella suurin osa ulkomailla laillisesti huumeita käyttävistä olisi keikkakiellossa Suomessa.

Miksi sama aine metamfetamiini lääkkeissä on sallitumpi?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Veteraanien hurjista tarinoista tulee mieleeni viime vuotinen visiittini Kakolaan. Oppaalla oli niin niin hurjat jutut vankien konsteista saada päänsä sekaisin, että en yhtään ihmettele, etteikö konsteja olisi keksitty ja käytetty myös sotarintamalla. Kauhistus, jos silloin olisi jo huumeitakin käytetty. Oma isäni ei kyl mitään sen suuntaista koskaan kertonut. Oli muutoinkin aika vähäpuheinen, jos häneltä sodasta jotain kyseli.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomessahan nimenomaan sodassa huumeita on käytetty, kuten metamfetamiinia, josta tämä Sillanpää kohu on nyt päällä.

"Saksassa valmistetun metamfetamiinin tunnetuin tuotemerkki oli Pervitin, jonka vuoksi ainetta kutsuttiin Suomessa nimellä pervitiini. Rintamasotilaat kutsuivat ainetta ”höökipilleriksi”."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Metamfetamiini#Historia

Suomi oli myös heroiininkäytön ykkösmaita sotien jälkeen, jopa YK:n piti puuttua peliin.

"Käyttö Suomessa ennen kriminalisointia
1930-luvun Suomessa heroiinia käytettiin seitsemän kiloa miljoonaa asukasta kohden. Vain Japani ylitti väkilukuun suhteutettuna Suomen heroiininkulutuksen. Vuonna 1936 Suomi ohitti Japanin nousten maailmantilaston kärkeen laillisen reseptoidun heroiinin kulutuksessa. Sotavuosina käyttö yleistyi ja sodan jälkeen Suomen heroiinin kulutus saavutti ennätykselliset lukemat: 99 kiloa vuonna 1946 ja peräti 151 kiloa vuonna 1948 (38,15 kiloa miljoonaa asukasta kohden). Tässä vaiheessa Yhdistyneet Kansakunnat ja USA:n viranomaiset alkoivat kritisoida Suomen heroiinin käyttöä. Suomen apteekeista heroiini poistettiin vuonna 1957. Käyttäjät olivat pääasiassa sota-aikana riippuvaisiksi jääneitä, sillä armeija käytti heroiinia kivunlievityksessä. Sen lisäksi Suomen armeija käytti heroiinia sotien aikana kustannussyistä yskänlääkkeenä (tabletteina), sillä sen maailmanmarkkinahinta oli huomattavasti edullisempi kuin kodeiinin."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Heroiini#Käyttö_Suomessa_ennen_kriminalisointia

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #24

Onneksi näiden aineiden käyttö kriminalisoitiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #25

Niin, kriminalisointihan se on hienosti toiminutkin... Ei ainakaan nykymaailmassa toimi, käyttäjämäärät kasvaa, aineiden määrät myös, tulli löytää kymmeniä uusia aineita vuosittain, mukaan tullut myös todella vaaralliset opioidit, takavarikkoon saadaan muutama prosentti kokonaismäärästä, rikollisliigat ainoat hyötyjät ja haitat (mitkä myös on suuremmat kun ei ole laadunvalvontaa) maksaa valtio. Kertakaikkisen onnistunut lainsäädäntömalli.

Tämän blogin suosituimmat