Vaalihuumaa tai sitten ei

Euroviisu- vai UMK -kilpailu?

Veikko Kärkkäinen nostaa esille Euroviisut 2017 -kilpailun, lähinnä nyt  Suomen ehdokkaat. Suomen karsintahan on juuri pidetty. Veikko antaa esitetyille kappaleille, myös voittajalle arvionsa kappaleiden tasosta. Että pärjäämistasoista ei oikein löydy. Hänen mielestään tilanne on ollut sama vuodesta toiseen.

Suomen karsinnan näin vasta eilen ja vahingossa senkin. Olin juuri avannut telkkarin ja selailin, mitä siellä olisi menossa - tulossa. Uutisia odottelin. Hetken aikaa jo katselinkin juuri tuota viisuohjelmaa, mutta tykkäsin sitten, että onpas kummallista toohottamista (menossa oli joku välipalajuttu tai mitä nyt olikaan, yliampuvaa kuitenkin) ja siirryin uutisiin. Palasin pääuutiset nähtyäni viisukanavalle ja sitten pysähdyin seuraamaan, jotta mikä se tämä vilauksena näkemäni juttu ja ohjelma oikein oli. Ei hätää. Ei se kauaa aikaa kestänyt, kun pääsin kärryille siitä, mikä ohjelma oli, mitä oli jo esitetty ja mitä vielä esitettäisiin.

Musiikkimaku on maku, josta on paha mennä sanomaan yhtään mitään. Se, mikä on toiselle hyvää, voi olla toiselle pahaa. Myrkkyä melkein. 

En nyt niin kovin paljon fanittanut minäkään voittajan kappaletta, vaikka se omalla tavallaan kaunis olikin. Minä olisin jotain vähän reippaampaa kisoihin lähettänyt.

Mutta itse ohjelmaa minä tässä nyt ajattelin arvostella ja "pyyhkeitä" antaa. Ohjelma oli kummallinen. Sekavakin se oli. Minun mielestäni tilaisuuden, ohjelman suunnittelijat olisivat saaneet antaa laulajien laulaa laulunsa peräkanaa, eikä yhdistää siihen kaikenmaailman muuta sidosta, melkein mainosten näköistä solkkaamista. Vai missä vaiheessa tv -ohjelmien tekoon tuollainen kaava otettu on? Olen vissiin jotenkin pudonnut kärryiltä, kun en niin kauhean paljon telkkaria katsele.

Toinen juttu, josta en tykännyt, jota en edes ymmärrä, on se, että Euroviisuihin lähetettävä kappale valitaan Uuden Musiikin Kilpailussa. Taisi olla jo kuudes kerta, kun näin edustajaa Euroviisuihin haettiin ja valittiin, mutta kyllä minä tykkäisin, kun pidettäisiin ihan vaan sellainen tavallinen kilpailu ja kilpailun nimi olisi Suomen Euroviisukilpailu. Selkeämpää se nyt ainakin olisi. Nyt kisa on upotettu sellaisen nimen, sellaisen otsakkeen alle, että iso ihmisistä ei edes huomaa karsintakisaa olleen.

Oli kuin oli. Euroviisu -ehdokkaamme on valittu ja makuasioista voi kiistellä. Tai sitten ei..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiistellä aina voi. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Kakkos sijalle tullut olisi ehkä voinut voittaa? Reipas.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Minä tykkäsin neljännelle ja viidennelle sijalle päässeistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Muista kappaleista ei mitään tietoa, siirryin sille kanavalle vasta ääntenlaskennan loppuvaiheessa ja kuulin vain voittaneen. Ei sitä ainakakaan kenenkään hävetä tarvitse, laulajan ääntäkään.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kyllä voittaja tais jonkunsortin musta hevonen kisassa olla.
Esitys sinällään oli hyvä, sillä siinä ei keikaroitu, eikä kosiskeltu yleisöä tanssi -tai muilla "sirkustempuilla".

Aika näyttää, onko kappaleessa euroviisu -ainesta vai sopisko se paremmin esimerkiksi hautajaistilaisuuksiin.

Huh, menikö synkäks?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, kun niitä euroviisujen loppukilpailuja on joskus katsonut niin menestys on riippunut siitäkin onko riittävästi ystävällismielisiä naapurimaita, sulle mulle menetelmälläkin on osansa. Kärkipään kahina on sitten erikseen ja tuskin tuolla kappaleella siinä ollaan mukana.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #6

Osassa esityksiä naapurimaat ovat antaneet pisteitä toisilleen varmaan myös siksi, että laulu muistuttaa oman maan tyyliä. Mutta Ruotsi! Tämä meidän naapuri. Tämä se nyt ainakin on moneen kertaan nähty, kuultu ja koettu. Harvemmin meille pisteitä heittelevät. Tai antoivatko viime vuonna? Minä en muista. Tuskin muistan Suomen kappalettakaan!!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Taas kerran elämässäni olen päätynyt tähän rooliin - aliarvioin ja tuhoan kaikki odotukset.
UMK tai euroviisut, ihan sama millä nimellä niitä kutsutaan, ovat menettäneet merkityksensä. Vai muistatko miltä tuntui, kun soi tipit tii tai ihan vaan tom tom tom?
Marion oli kova jätkä, niin oli moni muukin. Nyt mennään uusilla tuulilla päin tuntemattomia vesiä. Musiikkimaailma on muuttunut, niin kuin koko maailma. Sen voi lukea uutisista, mutta näkee ihan korvalla, kun katsoo maailmaa, muutenkin kuin enkelin silmin.

Vanhan maailman hienot jutut ovat kuolleet. Viimeinen todellinen eusoviisuvoittaja lienee joku danske, joka teki hienon klassisen biisin tai suomalainen hevidinosaurus, joka erottautui valtavirrasta. En tiedä, en ole alan asiantuntija. Enkä edes kiinnostunut musiikillisista syistä. Ehkä hiukan kiinnostaa poliittinen konteksti, joka on hatarasti havaittavissa aina ja jatkuvasti.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Sinä sen sanoit.
Kyllä Tipitiitä ja Tom tom tomia alkaa olla ikävä. Niissä oli sitä jotain. Oli aitoa fiilinkiä!

Musiikki on muuttunut, näköjään myös ohjelmien teko. Näitä Uuden Musiikin Kilpailuja en ole aikaisemmin nähnyt, tätä viimeisintäkin vain osan. No, tuskin olen mitään menettänyt, enkä ainakaan, jos ohjelman kulku on ollut samaa kuin nyt tämä viimeisin. Lauluesitysten välit oli varmaan tarkoitettu viihdyttäviksi, mutta eivät ne sitä minun silmissäni olleet. Siksvarten olisin kaivannut, että laulut olisi laulettu lauluina peräkanaa ja olisi annettu sen muun toohottamisen olla.

Googletin mitä tämä UMK on. Tässä tulos:

"Uuden Musiikin Kilpailu on Yleisradion järjestämä kaikille musiikintekijöille avoin laulukilpailu, jossa musiikkityyli on vapaa. Kilpailussa etsitään parasta suomalaista kappaletta. Kilpailun voittaja edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa"

Noin kertoo Wikipedia.

Ja niin, mehän maksamme tuon ohjelman tekemisestä:
https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Maksami...

Nyt on pakko murista ja todeta, jotta voisis sitä pikkusen parempaa vastinetta maksulleen saada! Tämä on minun mielipide. Ei välttämättä muiden!
Ja makuasia se tämäkin..

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Sodan jälkeisessä köyhässä Suomessa oli varmasti tarvetta nostaa kulttuuria esiin yleisradion voimin. Ei epäilystäkään, että ponnistukset eurooppalaiselle tasolle vaativat pieneltä maalta paljon.
Maailma on muuttunut, musiikki itsessään on se bisnes, ei joku yle pysty kilpailemaan. Verovaroja voidaan tuhlata, mutta sen tarkoituksenmukaisuus kulttuurin monimuotoisuuden mahdollistajana ja rikastuttajana tässä kontekstissa ei ole perusteltua. Jokainen sen tajuaa, mutta vanhoilla rattailla mennään kun hana on auki.
Hard Rock Hallelujah ei koskaan lähtenyt näistä lähtökohdista, vai olenko täysin väärässä? Miten kävi, historia kertoo, eikä voi siis olla väärässä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #9

Lordi esityksineen oli sitä jotain. Vastaavaa tuskin vastaan kävelee!

Minul on varmaan sivistyksessä pienen pieni aukko, kun on pakko kysyä esiintyykö Lordi vielä jossain?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Nyt on pakko murista ja todeta, jotta voisis sitä pikkusen parempaa vastinetta maksulleen saada! Tämä on minun mielipide. Ei välttämättä muiden!
Ja makuasia se tämäkin.."

Kyllä se on myös minun mielipiteeni!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #18

Kiitos. Hyvä, et joku toinenkin.

Paljonkohan po. ohjelman tekeminen on maksanut?

Olisivat nyt vaan laulattaneet laulut peräkanaa ja käyttäneet ohjelmaan varatut loppurahat vaikkapa jonkun luonto-ohjelman tekemiseen ja esittämiseen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #19

Suomen kappale osallistumisineen tuskin vie meitä konkurssiin, mutta varjele, jos voittaisimme. Se maksaisi monta miljoonaa.
Onneksi ehkä emme voita seuraavaan sataan vuoteen.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #20

Sans se!
Olisi siinä järjestämistä ja rahan menoa, jos Suomen kisat pitäisi järjestää.
Lordin voiton jälkeen kilpailun järjestämisestä Suomessa taidettiin sentään selvitä kunnialla.

Tällaista infoa löytyy googlettamalla:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eurovision_laulukilp...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_Eurovision_lau...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mitä olisi netti ilman googlea?

Täältä tätä muistoa:

https://www.youtube.com/watch?v=gAh9NRGNhUU

On nuo aika mörköjä! Tai veijareitako vain?

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kyllä sopivampaa olisi tämä muistelo, joka kertoo jotain suomalaisen euromusiikin historiasta:

https://www.youtube.com/watch?v=WkO2qJRDH6E&featur...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Ihan totta, olihan siinä kohellusta.
Enpä olisi uskonut sen kappaleen voittavan. Ihme, että se oli ulkomaisen raadin suosikki myös, kun valinta ratkesi ulkomaisen raadin ja yleisön puhelinäänin yhteenlasketulla äänimäärällä.

Kai mustia lintuja me.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mustarasta on ihana huiluäänine, jonka laulua odotan kovasti. Niitä on talvehtinut paljon lähiympäristössä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Sitä ulkomaista raatia minä en ymmärtänyt lainkaan. Onko sellainen aikaisempinakin vuosina ollut?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kerta oli ensimmäinen ja vähän yllättäväkin tuo raadin mukana olo.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ohjelman kliimaksi oli Ruotsin raadin puheenjohtajan emävale ; Ohjelma parempi kuin Melodifestivalen, joko mahtavaa ironiaa tai hattuilua, en tiedä. Säälittävää höttöä koko sateenkaarisekoilu.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Juu, tuon minäkin kuulin. Ja korvaan kyllä otti! Piruuttaan varmaan vertailua murjaisivat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tunnen olevani hiukan jäävi osallistumaan tähän keskusteluun. Poikamme Paul Uotilan bändi Satin Circus nimittäin osallistui UMK:hon v. 2015 kappaleella "Crossroads".

Satin Circus jäi kilpailssa hopealle, koska Suomen kansa halusi lähettää euroviisuihin Pertti Kurikan Nimipäivä -yhtyeen. Sen kappale oli jopa lyhyempi kuin kilpailun säännöt edellyttivät eli vain runsaan minuutin mittainen. Kilpailussa sitten kävi niin kuin kävi.

Parempi kun en kommentoi enempää. Sen vain voin sanoa, että minusta tämän vuoden voittajaballadi on vaikuttava. Se saattaa hyvinkin erottua joukosta.

Euroviisuista on tullut jonkinlainen jumppashow. Siinä pitäisi kilpailla melodioilla Schubertin tyyliin. Puoli vuosisataa sitten lavalle saattoi tulla nuori tyttö paljain jaloin laulamaan ihanan sävellyksen kitaran säestyksellä. Siihen pitäisi palata takaisin tästä nykyisestä kalliista ja turhasta tanssi-, jumppa- ja valoefektipelleilystä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos. Just tätä, mitä viimeinen kappaleesi kertoo. Just tuohon euroviisukilpailut saisi palata niin Suomen karsinnan kuin itse kilpailun osalta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on vielä nostalginen muisto vuoden 2015 UMK:sta:
https://www.youtube.com/watch?v=88yg3EwMGhc
https://www.youtube.com/watch?v=530xiUSr4GU
Paul Uotila esiintyy Helsinki-laulujen illassa:
HELSINKI-LAULUJA VUOSAARESSA LAUANTAINA 04.02.2017 KLO 18.30:
Visor om Helsingfors Annika Cleo, Julia Högnabba, Paul Uotila och Tadamla 4.2.2017 klo 19.00VuotaloHurriklubi jossa kuullaan lauluja ja tekstejä Helsingistä.
http://www.vuotalo.fi/fi/tapahtumat/event/802DFB5B...
Viime viikolla Satin Circus esiintyi televisiossa:
Satin Circus -tärppejä Ylestä: https://haku.yle.fi/?language=sv&UILanguage=sv&q=S...
http://haku.yle.fi/?language=fi&UILanguage=fi&q=Sa...
Lisää tärppejä:
https://www.sonymusic.fi/artist/satin-circus/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Satin_Circus

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hyvä kappale tämä Crossroads on. Ja muutkin! Niitä voi taustalle pistää soimaan, jos täällä netin ääressä istuu. Kiitos!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Vuosaaren Helsinki-laulujen ilta oli aivan hurmaava. Jos ette päässeet paikalle, tässä on pikku näyte siitä, mitä Paul Uotila & Co esittivät:
http://areena.yle.fi/1-3969469?autoplay=true

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ja tässä vielä näyte Vuosaaren ohjelmistosta lauantaina 4.2. Tämä äänitys on Yle-ohjelmasta. http://areena.yle.fi/1-3966473

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eipä luulisi, että euroviisut ovat tärkeä asia myös Australiassa. Sehän johtuu siitä, että Australia osallistuu kilpailuun tälläkin kertaa. Sitä paitsi Australiassa asuvat Euroopan eri kansallisuudet seuraavat innokkaasti oman lähtömaansa kappaleen vastaanottoa. Kilpailua seurataan jopa hankalaan yöaikaan yhteiseltä näyttötaululta.

Australian valtion maailman suurimmassa maahanmuuttajaradiossa sBs:ssä Karl Mattaksen kokoamassa ohjelmassa esitellään jo tämän vuoden Suomen euroviisu.
Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen. Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
Siinä kohdassa 48-52 minuuttia kerrotaan Suomen kappaleesta "Blackbird".

Olen muuten avustanut Suomi-raporteilla näitä SBS-lähetyksiä jo neljännesvuosisadan.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos linkistä.

Euroviisuille pitäisi keksiä uusi nimi.
Se on mun mielipide!
Eihän se enää pelkästään eurooppalaisten kisaa ole.
Maita on vaikka mistä.

Minulta ei kyl ehdotusta irtoa, ei ei, vaikka sitä jo hetken aikaa päässäni mietin.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Euroviisu -iltaa!
Suomen edustaja ei kisaan mukaan yltänyt, mutta nyt kun noita muiden maiden "hoilotuksia ja huutamisia" on pari tuntia seurannut, niin huhhuh vaan.
Minun aikani ymmärtää noita kisoja alkaa ilmeisesti olla ohi! Sitä en sentäs tunnusta, että vanhaksi olisin tullut!!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Harmi, että nukuin enkä seurannut. Samoin kävi myös silloin kun Suomi voitti - heräsin Kalliossa avoimen ikkunan kautta kuuluneisiin huutoihin tajuamatta, että asia liittyi jotenkin euroviisuihin.

Mutta Portugal on nyt noussut uuteen loistoonsa. Ensin jalkapallon EM ja nyt euroviisut. Molemmat todellakin ansaittuja ja portugalilaiset nauttivat voitoistaan molemmissa tapauksissa.

https://www.youtube.com/watch?v=oWZrw3Cwraw&featur...

He odottavat vielä sitä "kolmatta ihmettä", mutta itse asiassa heillä on jo se vuodelta 1974 ja euroviisu siltäkin vuodelta on klassikko, vaikkei toki voittaja, mutta omalla tavallaan merkittävä myös historiallisesti.

https://www.youtube.com/watch?v=89LBNSX_vig

Tämän blogin suosituimmat